ingyenmedve

Tiszta álattkert! Álattnak van ingyen kedve. Eszonta a költő is. Várom a sültgalambot. Teve van kétpúpú, nekem elég a magamé is, ami én magam vagyok!

Friss topikok

  • milu vagyok:): Annyira igénytelen és ruppótlan a poszter stílusa, hogy a negyedik pontnál felfüggesztettem az olv... (2014.12.27. 23:52) KülönKRESZ buszsofőröknek
  • Vidéki: @ingyenmedve: Ne feledkezz meg arról sem , hogy Bokros a Budapest Bank vezéreként is bizonyított ... (2009.04.07. 09:37) Balfaszista jobbersajtó
  • Transzmoha: @ingyenmedve: köcce, megskubbantom (2008.12.28. 22:45) Fasza új blogötletem

Linkblog

Olivier Messiaen 100

2008.12.09. 16:07 | ingyenmedve | Szólj hozzá!

Címkék: 100 messiaen

Holnap, december 10-én emlékeznek meg a világ koncerttermeiben Olivier Messiaen 100-ik születésnapjáról.   Budapesten, a Művészetek Palotájában, ahol először hangzik el Magyarországon Turangalila című alkotása.

Az eseményről tartott hétfői budapesti tájékoztatón Jérome Bloch, a Francia Intézet igazgató-helyettese hangsúlyozta:Franciaország európai uniós elnökségének kiemelkedő kulturális eseménye Olivier Messiaen születésének centenáriuma.

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora azt mondta: a magyar zeneoktatásból és a zenekari gyakorlatból egyaránt hiányzó Messiaen-irodalom egyik csúcsteljesítményét, a Turangalila szimfóniát az intézmény mintegy hetven növendéke az UMZE Kamarazenekarral együtt mutatja be a Művészetek Palotájában. Hozzátette: a szimfonikus mű az öröm himnusza.

Rácz Zoltán, az UMZE művészeti vezetője arról számolt be, hogy a Turangalilában közreműködő zongoraművész, Jean-Efflam Bavouzet és a különleges billentyűs hangszeren, az onde martenot-n játszó Bruno Perrault a nemzetközi élvonalat képviselik.

Az esten elhangzik Olivier Messiaen egy másik alkotása, a Visions de l,Amen, amelyet Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek szólaltatnak meg. A mű érdekessége, hogy amikor Olivier Messiaen 1948-ban Budapesten tartott kurzust, későbbi feleségével, Yvonne Loriod-val háromszor is előadták a Visions de l,Amen sorozatot.

Rácz Zoltán kifejtette: Olivier Messiaen művei korábban jelen voltak a magyar hangverseny-repertoárban, de az ötvenes évektől eltűntek belőle. Az utóbbi években a francia zeneszerzőt néhány zongorista újra felfedezte, például Ránki Dezső vagy Csalog Gábor, de műveinek előadása nem része a napi gyakorlatnak.

Ilyen pompás, enyhén neoromatikus szinezetű (korunk Bizet-je) vidám & könnyű zenét már rég hallgattam.   Sajnos a youtube-ról csak részletekben vadászható össze. Hajrá! Megéri! 

 
 



Olivier Messiaen ( 1908.december 10 -1992április 27.)
 Image:Oliviermessiaen.jpg
ornitológus, orgonista, komponista 11 éves korától már a Conservaoire hallgatója, Charles-Marie Widor és Marcel Dupré  tanítványa volt. Debussy-től s Raveltől indult, zongoradarabjaikon edzette magát. Mint ornitológus, szivesen transzplántált zenéjébe madárhangokat.
Azt hiszem, ebben a szimfóniájában inkább az Űr hangjai csengenek és bonganak meg fuvolmányoznak...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenmedve.blog.hu/api/trackback/id/tr19813261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása